Tuesday, May 28, 2019

Pure Kashmir Himalaya Shilajit

Shilajit Kashmir

Kashmir Shilajit is a thick, sticky tar-like substance with a blackish brown color, which means "rock- invincible" in Sanskrit. It is a rock-like substance that is found in mountainous regions in Asia. This material has been found to have great detoxification and energy-producing health benefits. It has been used for thousands of years for longevity and a host of other ailments. Shilajit is a thick, blackish-brown mineral pitch resin that oozes out of cracks in the Kashmir  Himalaya Mountains as the summer heat raises the temperature of the rock.

Availability of Shilajit
POB: 667 GPO Srinagar SGR JK 190001
Ph: 01933-223705
e-mail: jkmpic@gmail.com

Friday, May 24, 2019

Willow tea


White willow is the tree most commonly used for medicinal extraction. Native Americans boiled the leaves and chewed the bark for a variety of ailments. Tea and poultices made from willow leaves were used to relieve digestive problems, fevers, minor pains, toothaches, arthritis, gout, headaches and rashes. 

JKMPIC offers a Willow tea made of the plant’s leaves, which are organic  and guaranteed to soothe your lungs. One tea box contains 60  tea bags.


More details: 
Jammu and Kashmir Medicinal Plants Introduction Centre
POB 667 GPO Srinagar SGR J&K 190001
Mob: 09419966983/09858986794
Ph: 01933-223705
e-mail: jkmpic@gmail.com

Benefits of Herbal teas

From green tea to hibiscus, from white tea to chamomile, teas are chock full of flavonoids and other healthy goodies.

Regarded for thousands of years in the East as a key to good health, happiness, and wisdom, tea has caught the attention of researchers in the West, who are discovering the many health benefits of different types of teas.

Studies have found that some teas may help with cancer, heart disease, and diabetes; encourage weight loss; lower cholesterol; and bring about mental alertness. Tea also appears to have antimicrobial qualities.

“There doesn’t seem to be a downside to tea,” says American Dietetic Association spokeswoman Katherine Tallmadge, MA, RD, LD. “I think it’s a great alternative to coffee drinking. First, tea has less caffeine. It’s pretty well established that the compounds in tea – their flavonoids – are good for the heart and may reduce cancer.”

Availability of Teas


One tea box contains 60  tea bags (60 Cups Tea).
Pricing : Rs. 3500.00 (US$ 49.81)

Write us at : jkmpic@gmail.com
POB 667 GPO Srinagar SGR JK 190001
Mob: 09858986794/ 09858986794
Ph: 01933-223705 (BSNL)

Ginkgo tea benefits

The extracts from ginkgo biloba, one of the oldest species of trees can effectively treat brainhemorrhage. It can improve blood circulation and thin of the blood, allow more oxygen to our brain tissue. It is taken to repair brain damage after a stroke. It has been proved that it can minimize the effects of a stroke; hence the person affected with brain haemorrhage can be suggested to apply this remedy.
One tea box contains 60  tea pkt's. (60 cups)

Write us at : jkmpic@gmail.com


POB 667 GPO Srinagar SGR JK 190001
Ph: 01933-223705 (BSNL)

ببہی دانہ کی کھیتی،بہی دانہ پھل کی کھیتی


بہی –سفر جل :یہ سیب کی شکل  کا پھل ہے جو کشمیر میں ملتا ہے اور بھارت ،ایران 
اورپاکستان میں زیادہ کاشت ہوتا ہے اور اکثر ہندو اسکی پوجا کرتے ہیں زیادہ تر پہاڑی علاقوں میں کاشت ہوتا ہے  پاکستان کے زیر انتظام کشمیر کے سوات مردان اور جبکہ بھارت کے زیر انتظام جموں و کشمیرکے سبھی علاقوں جن میں پلوامہ،انت ناگ،رامبن،ہندوارہ،دوڈہ،کشتواڈ میں عام پایا جاتا ہے۔ہندی دیو مالا کے مطابق یہ نایاب پھل زرخیزی وسعت رزق اور فارغ البادلی کی علامت ہے۔اسے بگھوان شو کا قرار دے کی ہندو اسکی پوجا  کرتے ہیں۔ مندروں میں پوجا کے دوران اسکی موجودگی باعثِ برکت  خیال کی جاتی ہے۔یہ پحل دُنیا کے اکثر پہاڑی علاقوں میں بکثرت پایا جاتا  ہے۔
ماہیت: یہ درمیانے قد کا درخت شاک در شاخ پھیلا ہوا ہوتا ہے اسکی چھال بھوری، شاخین ٹیڑھی میڑھی ۔پتے ارنڈ کی طرح گول  2 سے 4  انچ کے لمبے اور   2 سے 3 انچ چوڑے اوپر سے چکنے نیچے سے بھورے  روئیں دار  ہوتے ہیں۔
پھول : سیب ، ناشپاتی یا مرود کے برابر اندر سے 5 حصوں میں تقصیم ہوتا ہے۔ جس کے اندر تخم بھرے ہوتے ہیں پہلے جب پختہ نہیں ہوتے تو سبز، پکنے پر زرد  رنگ 
وزنی اور خوشبودار ہوجاتا ہے۔
تخم: بہدانہ ، لمبے گول چپٹے سرخی مائل  بھورے ہوتے ہیں۔ اسکا پحل 3 طرح کا  ہوتا 
 ہے (1)  میٹھا یا شریں جس کا سرمہ بنایا جاتا ہے (2) کھٹا میٹھا  (3) کھٹا۔
جموں و کشمیر کے  گول اور رام بن علاقوں میں اسکا پھل جون جولائی اور جبکہ کشمیر میں میں ستمبر میں  میں پکتا ہے۔
بہی کا پھل دو قسم کا ہوتا ہے میٹھا اور ترش۔رنگ زرد و سفید، ذائقہ۔شریں چاشنی دار۔
مزاج : سرد درجہ اول خشک درجہ دوم
افعال : مقوی دل ودماغ، مقوی معدہ و جگر۔ قابض ہے۔ اور پیشاب آور ہے۔دل کے مریضوں کو جب کھبی دل کا دورہ پڑتا ہے تو اسکی ابتدا چھاتی میں بوجھ کی کیفیت سے ہوتی ہے اور اس غرض کے لئے مریضوں کو ہدایت کی جاتی ہے کہ وہ  انگریزی ادویات کی گولی ہر وقت پاس رکھیں، جیسے ہی بوجھ مھسوس ہ زبان کے نیچے گولی رکھ لیں۔ مگر محسینِ انسانیت  حضرتِ محمد صاحب اسی صورت ِ حال کا بہتر علاج یہ فرماتے ہیں کہ گولیاں کھانے کے بجائے بہی جیسا لذیز پھل کھا لیا جائے۔اسکا احادیث میں  کافی ذکر موجود ہے۔ اس سے یہ بھی ثابت ہوتا ہے کہ بہی  کھانے والی  خواتین خوبصورت  بچے پیدا کرتی  ہیں۔  ایام  حمل میں پیٹ کے اندر بچے کو حسین بناتا ہے
یورپ میں بہی کا جوس بڑا مقبول ہے۔ بہی جوس ،سُکاش  اور مُربہ کے نام سے بکنے والا یہ مشرب مٖفرح، مصلح کبد اور پیاس کی شدت  کم کرنے والا قرار دیا گیا ہے۔ بہی کے بارے میں مغربی ممالک میں جو تحقیق ہوئی ہے اس کا خلاصہ یہ ہے کہ یہ دل و دماغ اور معدہ کو طاقت دیتا ہے۔ قابض ہے۔جریاں خون بند  کرتا ہے۔ اسہال  میں مفید ہے اور مقوی باہ ہے ۔ خشک پھل کا گودہ ایک ماشہ نہار منہ پیچش کے لئے اکسیر ہے۔ اس سے زیادہ مقدار سے قے آسکتی ہے۔ سانس کو بحال کرتا ہے اور سینے سے بوجھ کو اتار دیتا ہے۔بلڈ پریشر،اسٹروک اور برین ہمریج میں انتہائی مفید ہے۔ اسکی تاسیر ٹھنڈی ہوتی ہے اسک چھلکا پھل اور بیج سب ادویات بنانے میں استعمال ہوتے ہیں۔ اسکا چھلکا وٹامنز، منرلز، اینٹی آکسیڈنٹ اور فائیبر سے بھر پور ہوتا ہے۔ اسکا استعمال تمام عمر کے افراد کر سکتے ہیں۔ یہ ایک مفید پھل ہے، جو کہ  طاقت سے بھرپور ہوتا ہے۔
تحقیق سے ثابت ہوا ہے کہ بیماری اگر پرانی ہو تو خشک بہی پھل کا سفوف زیادہ مفید ہے۔ نئی بیماری میں شربت یا جوشاندہ مفید ہوتے ہیں۔سفوف   ادینے سے  امسیبیائی پیچش میں بتریج  صحت ہوجاتی ہے۔ دماغی امراض خاص طور پر مالخیولیا اور ہسٹریا مین مفید قار دیا گیا ہے۔ اسی  جوشاندہ کے استعمال سے اختلاجِ قلب کو بھی فائدہ بتایا جاتا ہے۔ بنگال میں بہی کی جڑوں کا جوشاندہ دہ تیسرے  اور چوتھے کے بخار (ملیریا ) کےلئے  ایک مشہور دوائی ہے۔
اس کے پتوں کو کورٹ کر مرہم سوزش والے حصوں پر لگانے سے فوری سکون ملتا ہے۔
بہی کا مربہ دل کے مریضوں کے علاوہ آنتوں مین السر، التہاب ، پرانی کھانسی، دمہ، دل کے پھیلاو او پرانی پیچش کے مریضوں کےلئے بہت فائدہ مند ہے۔
ابہدانہ کے استعمال کا طریقہ: تقریباََ 50 گرام بہی کے بیج لے کر رات کو پانی کے ایک گلاس میں بھگو کر رکھ دیں۔صبح اسکا بیج انگلیوں سے مل کر صا ف کپڑے سے چھان لیں۔اس بہی بیج کا پانی  کو استعمال کریں اور بیج کو پھینک دے۔روزانہ اسی طرح استعمال کریں۔
بہی دانہ مربہ بنانےکے فوائد: دل کا بوجگ اُتارتا ہے، سانس کو بحال کرتا ہے، رعشہ کو کم کرتا ہے،ہاضمہ کو بہتر کرتا ہے، پیٹ کے السر میں مفید ہے، لقوہ کو دور کرتا ہے،موٹاپا ختم کرتا ہے ، اسٹروک، برین ہمیریج، زیا بیطس کا بہترین علاج ہے۔ بہی کے پھل میں قدرتی طور پر الرجی کے خاتمے کی بھرپور صلاحیت  موجود ہوتی ہے۔اس میں وٹامینز اور مینرلز کافی موجود ہوتے ہیں جو کہ کسی بھی قسم کی الرجی یا جلد کی سوزش، خارش وکھجلی پر لگانے سے اُسے بہتر کرتا ہے۔
بالوں کے لئے مفید: بہی کا پھل آئرن، کاپر،زنک جیسی معدنیات  کے اجزاء سے بھرپور ہوتا ہے،یہ اجزاء جسم میں ریڈ سیلز کی پیداوار کے لئے ضروری ہیں۔ اتنی ہی زیادہ ہوگی جسکی وجہ سے جسم میں فولیکلز  کی بہتر ہوگی۔جو کہ  بالوں کی زندگی کےلئے ضروری ہے۔
بلڈ پریشر کا خاتمہ: بہی کا پھل پوٹاشیم سے بھرپور ہوتا ہے،پوٹاشیم ایک منزل کے طور پر انسانی جسم مین کام کرتا ہے، جو کہ خون کی نالیوں کو کم کرکے بلڈپریشر کو کنٹرول کرتا ہے، اسطرح بہت سی دل کی بیماریوں کے خلاف قوت مدافعت کو بہتر کر کے اُن کا کاتمہ کرتا ہے۔
قوت مدافعت  میں بہی پھل کا استعمال: بہی کے پھل میں اینٹی اوکیڈنٹ، وٹامن ڈی اور وٹامن ای موجود ہوتے ہیں، وٹامن ای جسم میں قوت مدافعت کو بڑھاتا ہے، اور جسم کو وائرس اور بیکٹیریا سے لڑنے کے قابل بناتا ہے۔ بہی پھل کا مکمل استعمال جسم میں موجود میٹابولزم کے نظام کو بہتر کرتا ہے، اس میں فائبر کی کافی مقدار موجود ہوتی ہے۔جس سے نظام انہظام تیز ہوتا ہے، جو کہ جسم میں فالتو چربی کو جمع ہونے کی جگہ نہیں دیتا، اور وزن کو بڑھنے سے روکتا ہے۔
مزید معلومات:  شیخ گلزار (انچارج ریسریچ اینڈ دیولوپمنٹ) جموں و کشمیر میڈیسنل پلانٹس اینٹروڈکشن سینٹر، پوست باکس نمبر 667 جی پی اُو ،سری نگر 190001
فون نمبرات: 09858986794-9419966983
jkmpic@gmail.com ای میل:



بہی دانہ کے فوائد-Cydonia oblonga fruit seeds Kashmir

Bahidana-Cydonia oblonga
Cydonia oblonga
Urdu name :  بہی دانہ BahiDana
Hindi name :  श्रीफल  Shreephal
Arabic name : سفرجل
Kashmiri name: Bumm-Tsoonth
English name : Quince
Other names: Cydonian AppleElephant ApplePineapple Quince
Synonyms: Cydonia vulgarisPyrus cydonia
Family: Rosaceae (Rose Family)

The quince pulp has the following characteristics: pH (3.43), total soluble solids (14.22°Brix), acidity (1.25%), carbohydrate (13.38 g/100 g), reducing sugar (5.15 g/100 g), non-reducing sugar (4.61 g/100 g), moisture (84.27 g/100 g), ash (0.62 g/100 g), fat (0.24 g/100 g), protein (0.49 g/100 g), fiber (1.65 g/100 g) ...

Parts usedFruit, seeds.
Useful components: Proteins, carbohydrate, calcium, phosphorous, potassium, water, iron, sodium and vitamins A, B1, B2 and C.

Quince, (Cydonia oblonga), a small  tree or shrub of the rose family (Rosaceae), grown for its edible fruit. Quince is the only member of the genus Cydonia and is native to IranKashmirTurkey, and possibly Greece and the Crimean Peninsula. The fruit has a strong aroma and is astringent in the raw state but makes an excellent preserve and is often used to give flavour and sharpness to stewed or baked apples. The flesh takes on a pink colour when cooked, giving an attractive colour to jellies and conserves.

The fruit contains tannins including catechin and epicatechin and has a very high concentration of vitamin C. Quince is also a good source of calciumironpotassiummagnesium and copper. With a very low calorie density, quince can be enjoyed as part of a healthy eating plan.

Availability of Quince fruit, Quince Seed, Quince Jam & Quince Jelly 

Write us at : jkmpic@gmail.com
Mail to : Jammu and Kashmir Medicinal Plants Introduction Centre
POB 667 GPO Srinagar SGR JK 190001
Ph: 01933-223705 (BSNL)

Monday, December 24, 2018

Ulmus wallichiana tree

Ulmus wallichiana Planch., the Himalayan elm, also known as the Kashmir elm
Kashmir Elm
and Bhutan elm, is a mountain tree ranging from central Nuristan in  Afghanistan, through northern Pakistan and 
northern India to western  Nepal at elevations of 800–3000 m. 
Although dissimilar in 
appearance, its common name is 
occasionally used in 
error for the cherry bark 
elm Ulmus villosa, 
which is also endemic to the Kashmir, 
but inhabits 
the valleys, not the mountain slopes. 
The species is closely related to the 
wych elm U. glabra.

Ginkgo trees seeds for sale

We have a very expensive tree at our study centre,which is famous the world over,especially in nuclear accidents.This was cutivated after a lot of research.This plant even survieved the neclear bomb that was droped on Hiroshima and Nagasaki.It is called Ginkgo biloba.It has medicinal values  in abundance.We have managed to cultivate that here in Kashmir.



Kashmiri Walnuts

Walnuts are popularly known as “akhroot or akhrot” in India and they are grown in the northwestern  Himalayan belt, expanding up to Sikkim & Darjeeling. In India, commercial farming of walnut is limited and mainly cultivated in Jammu & Kashmir, Uttarakhand, Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh.

More details: jkmpic@gmail.com
Ph: 09858986794/09419966983
Walnut trees in kashmir

Cherry trees Kashmir